Bygga hemsida?
Här är 3 sätt att göra det på!
Så du har bestämt dig för att bygga en hemsida? Grattis! Det är otroligt givande men kan stundvis vara frustrerande men det är kanske därför det känns så givande när du äntligen är klar. Vi skriver denna guide för att hjälpa dig ta det första steget i din resa ut på internet. Denna artikel hjälper dig ta ett beslut hur du ska gå tillväga när du skapar din hemsida. Nedan presenterar vi tre alternativ samt för och nackdelar med varje alternativ.
1. Bygga hemsida själv
Vi är verkligen bortskämda nu för tiden när det gäller att bygga hemsidor. För den som ville skapa en egen plats på webben på 1990-talet fanns det egentligen bara ett enda realistiskt alternativ: HTML (HyperText Markup Language). Trots att HTML är (enligt många) ett relativt enkelt kodspråk, är det onekligen skönt att vi idag har fler alternativ som inte kräver att vi dyker ner i kodens värld.
I dagens landskap har vi lyxen att välja. Vill du ha full kontroll och är beredd att lära dig koda? HTML, CSS och JavaScript står till ditt förfogande. Föredrar du en mellanväg? CMS som WordPress erbjuder både användarvänlighet och möjligheten att dyka ner i koden när du behöver. Och för de som vill ha en snabb och enkel lösning finns det gott om hemsidebyggare att välja mellan.
Vilken hemsidebyggare ska jag välja?
Kostnad: Ca 200kr/mån
Svårighetsnivå: 1/5
Plug ins: 900+
Kostnad: Gratis
Svårighetsnivå: 3/5
Plug ins: 50,000+
Kostnad: Ca 175/mån
Svårighetsnivå: 2/5
Plug ins: 40+
WordPress
WordPress är den mest använda webbplatsbyggaren i världen. Ungefär 67% av internet är uppbyggt på WordPress. Eftersom WordPress är så vanligt finns det tillägg som tillåter dig göra i stort sätt vad som helst med din hemsida. Det är också enkelt att få hjälp i diverse forum med hjälp eftersom dina problem i WordPress förmodligen har drabbat andra tidigare.
Ytterligare är wordpress väldigt enkelt att komma igång med och är (i stort sätt) gratis. Å andra sidan är WordPress svårare att bemästra än andra webbplatsbyggare och kräver mer kunskap för mer avancerade designer och funktioner. Vissa av dessa funktioner är livsnödvändiga för att din hemsida ska få trafik (SEO) vilket WordPress gör mycket bättre än andra hemsidebyggare.
I snitt kostar en WordPresshemsida 100-200kr per år. Anledningen till denna kostnad är inte att WordPress kostar, utan hosting och domännamn. Med WordPress kommer en viss inlärningskurva men det är värt att lägga ned tiden på att bemästra WordPress eftersom plattformen för med sig oändligt med designalternativ och är absolut bäst i SEO-väg.
Vi på Hagman Digital använder oss alltid av WordPress så det är vår rekommendation. Dock ser vi värdet som drag-and-drop hemsidebyggare erbjuder för nybörjare. De två vanligaste drag-and-drop plattformerna är Wix och Squarespace. Dessa kan bli dyra med tiden men de är båda fantastiska alternativ om månadskostnaden inte är ett problem.
Wix & Squarespace
Wix och Squarespace fungerar på samma sätt. Inlärningskurvan på Wix och Squarespace är snabb eftersom plattformerna använder sig av drag-and-drop verktyg och ingen kodning krävs. Wix/Squarespace är perfekta för totala nybörjare men för med sig begränsningen att du måste spela enligt deras regler. Allt är inte möjligt som det är i WordPress. WordPress är open-source vilket grovt förklarat innebär att alla äger WordPress och kan samarbeta för att göra det bättre. Wix/Squarespace fungerar mer som ett företag som säljer en väldigt specifik tjänst. I fråga om kostnad är Wix och Squarespace betydligt dyrare än WordPress. Wix billigaste alternativ kostar ungefär 200kr i månaden och Squarespace kostar 175kr i månaden. Dock förekommer det inga dolda kostnader med dessa tjänster, så du kan vara säker på att det inte blir dyrare än den ursprungliga månadskostnaden.
Oförutsedda problem med att bygga hemsida själv
Om man bygger en hemsida själv kan det ibland dyka upp problem man inte tidigare övervägt. Många hänger upp sig på snygga designelement och skrytiga funktioner. Vem gillar inte häftiga animationer på hemsidor liksom? Problemet som uppstår om man använder för mycket av dessa häftiga designelement är att hemsidan blir långsammare. En långsam hemsida rankar ofta lägre i google vilket är en stor nackdel då man såklart vill att besökare och kunder ska hitta din nya hemsida. Detta för oss in på SEO (Search engine optimization) vilket är något som allt för många skjuter åt sidan.
Vi uppmuntrar såklart alltid människor att prova själv. Så prova bygga din egen hemsida om du har tid till det. Det är både kul och tillfredsställande att skapa något från grunden. Om du har frågor om hur du gör din sida snabbare eller hur du rankar bättre i google besvarar vi gärna dina frågor. Kontakta oss så hjälper vi dig. Vi tar aldrig betalt för våra råd.
För -och nackdelar med hemsidebyggare
2. Bygga hemsida med webbdesigner
Att anställa en webbdesigner eller webbyrå är ofta ett populärt alternativ för den som vill ha en skräddarsydd hemsida och har brist på tid eller kunskap. Detta tillvägagångssätt erbjuder många fördelar, men det finns också några aspekter att överväga noga. Låt oss dyka djupare in i vad det innebär att anlita en professionell för att skapa din webbplats.
Hitta en webbdesigner du litar på att bygga hemsida
Detta är för många självklart men allt för ofta träffar folk på oseriösa aktörer som gör ett medelmåttigt jobb. Du måste hitta en webbdesigner du litar på, detta är trots allt personen som har ansvar över ditt företags internetnärvaro. Gå på magkänsla i ditt val av webbdesigner. Om du upplever att du inte blir prioriterad är det inte en webbdesigner för dig. Lägg även märke till kommunikationen mellan er, om du inte känner dig hörd är det också dags att hitta någon annan. Glöm inte att du är kund och ska bli prioriterad, hörd, och det är faktiskt du som bestämmer.
Bestäm reglerna med ett avtal
Du bör bli erbjuden något slags avtal. En seriös webbdesigner kommer vilja att båda parter känner sig säkra. Detta innebär att webbdesignern inte kan kräva mer i betalning efteråt. Vissa webbdesigners kan också göra dig beroende av deras tjänster i framtiden. Se till att inte blint köpa ytterligare tjänster om du inte tror att dessa kommer hjälpa din hemsida. Var försiktig med dessa ”upsells”, speciellt om det rör sig om annat än SEO & marknadsföring.
När du hittat din webbdesigner
Vi förstår att vi kan ha skrämt upp dig med de två övre rubrikerna men när du hittar en webbdesigner som du litar på och som lyssnar på dig kommer du inse att processen inte är så dramatisk som jag fått det att verka som. I själva fallet är det riktigt roligt att sitta i möten med din webbdesigner (vi tycker om att sitta i möten med våra kunder i alla fall).
Hur du får ut det mesta av en webbdesigner
En webbdesigner är tekniskt kompetent men det är faktiskt bara du som vet hur din hemsida ska se ut. Vi kan komma med tips och förslag på hur den blir så bra som möjligt men det kräver att du preciserar en utgångspunkt för webbdesignern att börja från.
Var öppen med din vision
Det bästa en webbdesigner vet är när kunden delar med sig om så mycket tankar och idéer som möjligt. Dessa behöver inte vara väl genomtänkta. Vi tar all information i åtanke när vi gör en sida åt en kund så ju mer du berättar om din vision desto snabbare går arbetet.
Ställ frågor
Var inte rädd att ställa frågor. Det är okej att inte vara expert på webbdesign, vi förmodar att du inte är det när du anställer oss ändå. Vi vill att du ska förstå processen så kundens nyfikenhet uppmuntras alltid. Ställer du många frågor ger det oss också chansen att reparera eventuella missförstånd i god tid.
Ge ärlig feedback
Vi tar inte illa upp om något inte blev som du hade tänkt dig. Det viktigaste är att du blir nöjd med din hemsida och om vi missförstått något vill vi såklart reparera det!
Var beredd på eventuella kompromisser
Vi vill att du ska bli så nöjd som möjligt men ibland krockar estetiska önskemål med funktionalitet. En duktig webbdesigner kommer uppmärksamma kunden om vissa önskemål kan komma föra med sig problem med sidans funktionalitet och föreslå kompromisser som gör att din sida både ser bra ut och fungerar som den ska.
För -och nackdelar med en webbdesigner
3. Bygga hemsida med webbmallar
Vi tycker att hemsidemallar, templates, eller webkit (kärt barn har många namn) är den perfekta kombinationen av proffsigt designade hemsidor och det egna hemsidebygget. Att använda en hemsidemall är den perfekta lösningen för dig som inte behöver komplicerade lösningar på din hemsida och bara behöver de vanliga 4 sidorna: Startsida, Om-sida, Tjänstsida och Kontaktsida. En hemsidemall gör det väldigt enkelt för dig att bygga hemsida i WordPress. I själva verket krävs det inte särskilt mycket från dig.
Hur väljer jag rätt mall?
Att välja rätt mall är faktiskt lättare än vad det låter. Många mallar har namn som ”Hair salon template”. Detta är bara ett förslag på en bransch som skulle kunna använda sig av mallen men det är inte den enda branschen som skulle kunna använda en webbmall för frisörsalong. Det viktiga är att titta på funktion och design. Om en mall har alla funktioner du behöver och du gillar hur den ser ut är det nog den perfekta mallen för dig. Så häng inte upp dig på namnet, bilderna och texten på mallen, detta är saker du kommer byta ut själv ändå så att det passar ditt företag.
Snabbt
Att använda sig av en hemsidemall är det snabbaste sättet att bygga din hemsida. Genom att använda någon annans design slipper du huvudvärken som är att planera och designa din hemsida. Det enda du behöver göra är att installera ditt webbkit i 3-4 klick och byta ut text och bild mot ditt eget material. Sedan är du redo att ta emot besökare. Hela processen kan ta 30 minuter om du redan har text och media förberett.
Prisvärt
Du får en professionellt designad hemsida för en engångskostnad på ca 2000-3000kr. Jämför detta med vad det kostar att anställa en webbdesigner så ser du fort hur mycket billigare det är med en färdigdesignad hemsida. Utöver själva mallen har du tillgång till vår support, helt kostnadsfritt!
Anpassningsbar
Med en hemsidemall får du exempel på hur din sida ser ut men du kan självfallet ändra varje element på hemsidan för att passa dig. Många tror att när man bygger en hemsida med en hemsidemall betyder det att sidan kommer se ut som flera andras. Du kan lätt göra det till din egen hemsida med en snygg och personlig kombination av typsnitt, färger, layouter, bilder. Detta förvandlar fort en hemsidemall till din egen sida.
Enkelt underhåll
Hemsidemallar innehåller sällan komplicerad kod som kan skapa problem. Genom att hålla det enkelt kan du själv underhålla och uppdatera din sida
Sanningen är att de flesta hemsidor är uppbyggda på snarlika vis. Alla är inte i behov av skräddarsydda lösningar för sin hemsida. Så för dig som vill ha en enkel hemsida är det mest prisvänliga och snabbaste alternativet att använda sig av en hemsidemall.
För -och nackdelar med hemsidemallar
Intresserad av hemsidemallar? På Hagman Digital erbjuder vi hemsidemallar/webbkit för fördelaktiga priser. Vi hjälper dig med installation i form av en videoserie som lär dig hur du installerar din mall och förklarar grunderna i WordPress så du kan komma tillbaks och göra ändringar när det krävs. Vi har utvecklat det absolut enklaste sättet att ladda upp våra hemsidemallar på din egen sida.